Pred kúpou digestora (odsávača pár)

Ak prevádzkujete – alebo len rozmýšľate nad prevádzkou – malej či strednej reštaurácie, bistra, kaviarne, bufetu a pod., premyslite si prosím pred výberom vhodného digestora (či digestorov) nasledovné:

  • Typ digestora – prístenný, či priestorový + dôležitý je takisto tvar digestora (viď článok o typoch digestorov)
  • Veľkosť digestora – závisí od zariadení, ktoré má digestor „zakryť“ + dôležitý je aj presah digestora cez varný blok. Optimalizujte si varný blok tak, aby ste ho mohli prekryť štandardným rozmerom digestora (či digestorov) a nemuseli si nechať vyrábať atyp.
  • Vhodný typ motora – berie sa do úvahy viacero faktorov, medzi iným
    • množstvo potrebného odtiahnutého vzduchu za hodinu
    • priestorové riešenie varného bloku v kuchyni
    • hlučnosť – event. možnosť umiestnenia motora mimo kuchyne
    • priemer a dĺžka vzchuchotechnického potrubia potrebného na odťah pár a pachov

Podrobnejšie:

  • Výber vhodného typu digestora závisí od typu zariadení pod ním, od ich výkonu a tiež procesov v kuchyni. Takisto treba prihliadať na zloženie jedálnička – iné množstvo pár a pachov, resp. dymu vytvára dusenie zeleniny a iné grilovanie hamburgerov – hlavne pri ich obracaní na grile. Je síce pravda, že do určitej miery obmedzíte množstvo vytváraných pár/pachov ich grilovaním v kontaktnom grile (čím zároveň znížite čas prípravy :)), no momentálne je prax taká, že sa „burgre“ v reštauráciách grilujú väčšinou na otvorenej opekacej platni.
  • Dbajte na dostatočný presah digestora ponad varný blok – minimálne 15-20 cm, pri konvektomatoch kľudne aj dvakrát toľko – z jeho komína a pri otvorení dverí sa vyvalí výrazný oblak pary, ktorý má menší digestor často problém absorbovať.
  • Motor digestora radšej trochu predimenzujte, vždy ho viete jednoduchým regulátorom znížiť, opačne to však nejde. Nikdy neviete, kedy budete potrebovať „odtiahnuť“ napr. pary z dodatočne zakúpeného konvektomatu, ktorý budete musieť zakryť samostatným digestorom (napojíte ho na existujúci motor), resp. pary sponad umývačky riadu, keď vám začne vlhnúť kút, v ktorom stojí.
  • Výkon motora v značnej miere závisí od prevádzky a procesov v kuchyni –poskytnite svojmu dodávateľovi čo najviac informácií o pripravovanom jedálničku a množstve pripravovaných jedál (hlavne v kritických časoch prípravy obeda / večere).
  • Nad zariadeniami s výraznou tvorbou tukových pár inštalujte v digestore okrem štandardne dodávaných korýtkových filtrov tukové filtre z ťahokovu – jemnej kovovej sieťoviny, ktorá zachytí kvapôčky tuku účinnejšie a nenájdete ich potom toľko v potrubí a na lopatkách motora (výrazne predĺžite jeho životnosť a udržíte výkon). Tukové filtre majú poväčšine taký rozmer, že ich môžete jednoducho umývať (cca raz týždenne) v umývačke.
  • V prípade, ak inštalujete neodhlučnený motor, umiestnite ho kvôli hluku radšej mimo kuchyne, ak máte takú možnosť. Ak nie, obstarajte si radšej odhlučnený motor, ktorý vám a vášmu personálu zaistí oveľa väčší komfort pri práci. Cenový rozdiel oproti neodhlučnenému motoru je menej ako 1 € za deň (pri stredne veľkej reštaurácii a našej ponuke financovania). Celé riešenie spolu so 4m digestorom vrátane tukových filtrov a regulátora otáčok vás vyjde do 2 EUR bez DPH/deň (bez montáže; pri využití financovania).

 

Ak máte záujem o efektívne a účinné riešenie odvetrania vašej kuchyne, kliknite na odkaz nižšie, prípadne nám zavolajte na +421 910 972 501, alebo pošlite mail (hajzok@gastroonline.sk). Radi si s Vami prejdeme možnosti riešenia odťahu pár a pachov vo vašej kuchyni, navrhneme vhodný typ digestora a pomôžeme aj s financovaním.

Tagy :

Zdielať:

Kontaktujte nás

Máte otázku, záujem o spoluprácu alebo len potrebujete poradiť? Zanechajte nám správu a ozveme sa vám do 24 hodín.

Alebo napíšte

Ďalšie články

7 hriechov slovenskej kuchyne

Známy slovenský časopis Hotelier – zdroj mnohých užitočných informácií a inšpirácií pre slovenské hotely, penzióny a reštaurácie – uviedol vo svojom zimnom čísle 2010 zaujímavý

Aké unikum?

Aké si zvoliť unikum (jedinečný prínos alebo úžitok pre zákazníka), ktorým sa odlíšite od konkurencie? Na to treba poznať svoj trh ako aj charakter cieľovej

Ako na biznis plán

Ak nežiadame o podnikateľský úver alebo inú pôžičku na sprevádzkovanie reštaurácie, stačí nám jednoduchý a prehľadný plán.Biznis plán robíme kvôli tomu, aby sme si jasne