Pred kúpou chladiaceho boxu
Ak ste sa rozhodli pridať k vášmu profesionálnemu gastrovybaveniu chladiaci box, tak vám blahoželáme k múdremu rozhodnutiu. Predtým však, ako pristúpite k samotnej kúpe a inštalácii boxu (mnohé platí i pre iné chladiace zariadenia) si skúste prečítať – a premyslieť– pár nasledujúcich tipov:
- Kupujte od profesionálov – klaďte otázky, premyslite si vopred účel, veľkosť, umiestnenie a prevádzku boxu. Kupujte riadne certifikované a spoľahlivé zariadenia.Buďte opatrní pri nápadne lacných tovaroch – skontrolujte si u nich základné parametre – hlavne ich chladiaci výkon. Výrobcovia vedia byť veľmi kreatívni v snahe vyrobiť čo najlacnejšie produkty – je to samozrejme na úkor kvality a funkčnosti (napr. zalisovaný výparník v zadnej stene chladeného stola je síce pri kúpe lacné, no v prevádzke mimoriadne problematické riešenie).
- Zadovážte si zariadenie vhodnej veľkosti – s dostatočnou kapacitou. Premyslite si vopred kapacitu, aby ste nekupovali zbytočne veľké, alebo neprimerane malé zariadenia. Uvažujte perspektívne – kde bude váš biznis o 3-5 rokov.
- Zvážte vnútorné usporiadanie priestoru v boxe tak, aby zodpovedalo vašim potrebám. Premyslite si vopred usporiadanie a množstvo obvyklej zásoby tovaru. Regálové systémy do boxu sú vynikajúcim riešením a sú dostatočne variabilné. Neefektívne a neprehľadné usporiadanie potravín si vyžaduje veľa času na hľadanie, otváranie dverí a vedie k vyššiemu výdaju energie. Taktiež napr. inventúra v neporiadne uskladnených surovinách a tovaroch sa robí oveľa horšie…
- Pri uvažovaní o kúpe chladiaceho boxu nezabudnite poskytnúť čo najviac informácií o tom, koľko, akých druhov surovín a pri akej teplote plánujete v ňom skladovať, od týchto informácií sa odvíja potrebný výkon chladiaceho agregátu.
- Plánujte umiestnenie chladiaceho zariadenia na chladnejšie miesto, určite nie bližšie ako 1,5 m od zdroja tepla – napr. varného bloku.
- Myslite vopred na to, že chladiace zariadenie musí mať zabezpečené odvetranie v oblasti kompresora (vzduch musí okolo neho voľne prúdiť), aby zariadenie fungovalo efektívne.
Ďalšie užitočné články:
Tipy na úsporu energie a pravidelná starostlivosť o chladiace zariadenia
Kapacita chladiaceho priestoru v gastroprevádzke
Z našej ponuky – bežný typ boxu – kliknite sem.
Pre ďalšie typy a rozmery nás kontaktujte – Ing. Ivan Hajzok, GST Consulting s.r.o.
tel: 0910-972501
mail: ivan.hajzok@gst.sk
alebo vyplňte náš formulár a vypracujeme vám individuálnu cenovú ponuku.