Tipy na úspory energie, plynu a vody
Ak ste sa dostali k tomuto článku, znamená to, že máte seriózny záujem o gastronomické podnikanie.
Aby sme vám na ceste k úspešnému biznisu trošku pomohli :), dávame vám do pozornosti takmer 50 tipov, ako v gastronomickej prevádzke znížiť náklady na energie a vodu. U niektorých si možno poviete „ale veď to je predsa samozrejmé!“, no ruku na srdce – dodržiavate dôsledne vy a váš personál aj tie najsamozrejmejšie tipy na úsporu nákladov?
Tak ideme na to:
- Vysvetlite personálu dôležitosť prijímaných opatrení (napr. na udržanie ich miesta dosiahnutou úsporou…) a požiadajte ich o spoluprácu
- Povinnosť pracovať „úsporne“ dajte ako klauzulu do pracovných zmlúv
- Dostatočné osvetlenie jednotlivých pracovísk – osvetlite radšej silnejšie jednotlivé pracoviská (pracovné plochy) na úkor celkového osvetlenia priestoru (znížite celkový výkon osvetlenia priestoru)
- Čistite svietidlá pravidelne
- Používajte výkon digestora podľa potreby (nemusí bežať stále na maximum), zapnite ho až vtedy, keď ho potrebujete, nie pri príchode do práce…(platí aj pre sporáky)
- Na vodovodné batérie, namontujte násadce na zníženie prietoku (tam, kde nepotrebujete vysoký prietok)
- Kontrolujte pravidelne filtre digestora – zvýšite jeho účinnosť
- Kontrolujte pravidelne tesnenia dverí chladiacich zariadení (stolov, chladničiek, boxov atď.) – vložte list papiera (bankovku), zatvorte dvere a potiahnite bankovku – ak kladie jemný odpor, je tesnenie OK (platí rovnako aj pre tesnenia dverí rúr na pečenie, konvektomatov a pod.)
- Skontrolujte nastavenú teplotu mraziaceho boxu – ak „otočíte“ skladové zásoby rýchlejšie, nemusíte ho mať nastavený na -18⁰C.
- Inštalujte senzory pohybu na osvetlenie menej frekventovaných priestorov
- Nechajte si technikom skontrolovať max. a min. hodnoty nastavených teplôt chladiacich agregátov, má to výrazný vplyv na dĺžku ich chodu.
- V prípade centrálneho odsávania nastavte jeho automatické vypnutie, aby nebežalo v noci (samozrejme s možnosťou jeho vynúteného zapnutia pri potrebnej dlhšej prevádzke)
- V horúcom období inštalujte tieniace prvky (žalúzie, markízy, závesy a pod.) na udržanie chladného klimatizovaného prostredia.
- Inštalujte prívod čerstvého vzduchu do kuchyne na zníženie odťahu drahého klimatizovaného vzduchu z jedálne
- Čistite pravidelne všetky chladiace agregáty (zabezpečte aby boli ľahko prístupné a majte poruke viditeľne malú metličku)
- Zabezpečte, aby chladiace agregáty boli dostatočne odvetrané a neboli tesne pri sebe (podstatne tým zvýšite ich účinnosť)
- Použite externé chladiace jednotky (s lepším odvetraním v separátnej ventilovanej miestnosti, alebo vonku)
- Odsuňte chladničky aspoň na päsť od steny, agregáty budú lepšie odvetrané
- Zmrazený tovar rozmrazujte v chladničke cez noc (nie pod tečúcou vodou pred prípravou)
- Pri rúrach na pečenie používajte časovač (automaticky vypínajte ohrev po skončení pečenia)
- Vypnite zariadenia, ak sa nepoužívajú
- Používajte vhodný typ nádob na varenie – nikdy nie menšie ako je horák sporáka
- Pri viacerých hrncoch ich postavte na sporáku vedľa seba – „podelia“ sa o teplo
- Znížte plameň, ak ste dosiahli želanú teplotu
- Používajte pokrievky (zabezpečte ich dostatok)
- Na grile majte zapnutú iba nevyhnutne veľkú zónu
- Majte poruke presný teplomer a zmerajte občas skutočnú teplotu v rúre
- V konvektomate pečte viac vecí súčasne
- Čistite pravidelne trysky plynového sporáka
- Vymeňte staré statické rúry za konvekčné, nie sú drahé a ušetria množstvo energie
- Naplánujte pečenie v rúrach tak, aby ste využili maximum už vyrobeného tepla
- Fritujte pri predpísanej teplote pre produkt a filtrujte olej (tuk), ušetríte energiu a aj tuk vám vydrží dlhšie
- Umývačku riadu púšťajte iba ak je úplne naplnená
- Teplú vodu nepoužívajte vodu teplejšiu, ako je nevyhnutné
- Do chladiaceho boxu dávajte iba vychladnuté produkty
- Skontrolujte, či sú chladničky vo váhe (kvôli správnemu zatváraniu dverí v každom okamihu)
- Dajte izoláciu na všetky rozvody teplej vody
- Dajte izoláciu na všetky chladiarenské rozvody chladiaceho média
- Zvážte využitie rekuperácie tepla (napr. na predhriatie vody a pod.)
- Nastavte plameň horákov tak aby horel modrým plameňom (nie oranžovým)
- Do chladiaceho boxu inštalujte plastový záves proti úniku chladu pri otvorených dverách
- Pri návrhu novej prevádzky využite maximálne prirodzené osvetlenie
- Na úpravu exteriéru použite čo najmenej trávy (radšej porasty a kríky, potrebujú menej vody a starostlivosti)
- Na toaletách inštalujte šetrné splachovače.
- Na čistenie podlahy použite najprv stierku, až potom vysokotlakový prúd vody.
Ak máte vlastné skúsenosti, tipy a triky, ako ušetriť náklady prostredníctvom energií, vody a plynu, dajte nám vedieť, radi ich sprostredkujeme ostatným čitateľom stránky. Píšte do komentárov, či na adresu hajzok@gastroonline.sk.