Tipy na úspory energie, plynu a vody

 v kategórii PREVÁDZKA, Tipy a postrehy

Ak ste sa dostali k tomuto článku, znamená to, že máte seriózny záujem o gastronomické podnikanie.

Aby sme vám na ceste k úspešnému biznisu trošku pomohli :), dávame vám do pozornosti takmer 50 tipov, ako v gastronomickej prevádzke znížiť náklady na energie a vodu. U niektorých si  možno poviete “ale veď to je predsa samozrejmé!”, no ruku na srdce – dodržiavate dôsledne vy a váš personál aj tie najsamozrejmejšie tipy na úsporu nákladov?

Tak ideme na to:

  1. Vysvetlite personálu dôležitosť prijímaných opatrení (napr. na udržanie ich miesta dosiahnutou úsporou…) a požiadajte ich o spoluprácu
  2. Povinnosť pracovať „úsporne“ dajte ako klauzulu do pracovných zmlúv
  3. Dostatočné osvetlenie jednotlivých pracovísk – osvetlite radšej silnejšie jednotlivé pracoviská (pracovné plochy) na úkor celkového osvetlenia priestoru (znížite celkový výkon osvetlenia priestoru)
  4. Čistite svietidlá pravidelne
  5. Používajte výkon digestora podľa potreby (nemusí bežať stále na maximum), zapnite ho až vtedy, keď ho potrebujete, nie pri príchode do práce…(platí aj pre sporáky)
  6. Na vodovodné batérie,  namontujte násadce na zníženie prietoku (tam, kde nepotrebujete vysoký prietok)
  7. Kontrolujte pravidelne filtre digestora – zvýšite jeho účinnosť
  8. Kontrolujte pravidelne tesnenia dverí chladiacich zariadení (stolov, chladničiek, boxov atď.) – vložte list papiera (bankovku), zatvorte dvere a potiahnite bankovku – ak kladie jemný odpor, je tesnenie OK (platí rovnako aj pre tesnenia dverí rúr na pečenie, konvektomatov a pod.)
  9. Skontrolujte nastavenú teplotu mraziaceho boxu – ak „otočíte“ skladové zásoby rýchlejšie, nemusíte ho mať nastavený  na -18⁰C.
  10. Inštalujte senzory pohybu na osvetlenie menej frekventovaných priestorov
  11. Nechajte si technikom skontrolovať max. a min. hodnoty nastavených teplôt chladiacich agregátov, má to výrazný vplyv na dĺžku ich chodu.
  12. V prípade centrálneho odsávania nastavte jeho automatické vypnutie, aby nebežalo v noci (samozrejme s možnosťou jeho vynúteného zapnutia pri potrebnej dlhšej prevádzke)
  13. horúcom období inštalujte tieniace prvky (žalúzie, markízy, závesy a pod.) na udržanie chladného klimatizovaného prostredia.
  14. Inštalujte prívod čerstvého vzduchu do kuchyne na zníženie odťahu drahého klimatizovaného vzduchu z jedálne
  15. Čistite pravidelne všetky chladiace agregáty (zabezpečte aby boli ľahko prístupné a majte poruke viditeľne malú metličku)
  16. Zabezpečte, aby chladiace agregáty boli dostatočne odvetrané a neboli tesne pri sebe (podstatne tým zvýšite ich účinnosť)
  17. Použite externé chladiace jednotky (s lepším odvetraním v separátnej ventilovanej miestnosti, alebo vonku)
  18. Odsuňte chladničky aspoň na päsť od steny, agregáty budú lepšie odvetrané
  19. Zmrazený tovar rozmrazujte v chladničke cez noc (nie pod tečúcou vodou pred prípravou)
  20. Pri rúrach na pečenie používajte časovač (automaticky vypínajte ohrev po skončení pečenia)
  21. Vypnite zariadenia, ak sa nepoužívajú
  22. Používajte vhodný typ nádob na varenie – nikdy nie menšie ako je horák sporáka
  23. Pri viacerých hrncoch ich postavte na sporáku vedľa seba – „podelia“ sa o teplo
  24. Znížte plameň, ak ste dosiahli želanú teplotu
  25. Používajte pokrievky (zabezpečte ich dostatok)
  26. Na grile majte zapnutú iba nevyhnutne veľkú zónu
  27. Majte poruke presný teplomer a zmerajte občas skutočnú teplotu v rúre
  28. konvektomate pečte viac vecí súčasne
  29. Čistite pravidelne trysky plynového sporáka
  30. Vymeňte staré statické rúry za konvekčné, nie sú drahé a ušetria množstvo energie
  31. Naplánujte pečenie v rúrach tak, aby ste využili maximum už vyrobeného tepla
  32. Fritujte pri predpísanej teplote pre produkt a filtrujte olej (tuk),  ušetríte energiu a aj tuk vám vydrží dlhšie
  33. Umývačku riadu púšťajte iba ak je úplne naplnená
  34. Teplú vodu nepoužívajte vodu teplejšiu, ako je nevyhnutné
  35. Do chladiaceho boxu dávajte iba vychladnuté produkty
  36. Skontrolujte, či sú chladničky vo váhe (kvôli správnemu zatváraniu dverí v každom okamihu)
  37. Dajte izoláciu na všetky rozvody teplej vody
  38. Dajte izoláciu na všetky chladiarenské rozvody chladiaceho média
  39. Zvážte využitie rekuperácie tepla (napr. na predhriatie vody a pod.)
  40. Nastavte plameň horákov tak aby horel modrým plameňom (nie oranžovým)
  41. Do chladiaceho boxu inštalujte plastový záves proti úniku chladu pri otvorených dverách
  42. Pri návrhu novej prevádzky využite maximálne prirodzené osvetlenie
  43. Na úpravu exteriéru použite čo najmenej trávy (radšej porasty a kríky,  potrebujú menej vody  a starostlivosti)
  44. Na toaletách inštalujte šetrné splachovače.
  45. Na čistenie podlahy použite najprv stierku, až potom vysokotlakový prúd vody.

Ak máte vlastné skúsenosti, tipy a triky, ako ušetriť náklady prostredníctvom energií, vody a plynu, dajte nám vedieť, radi ich sprostredkujeme ostatným čitateľom stránky. Píšte do komentárov, či na adresu hajzok@gastroonline.sk.

 

Odporúčané články

Nechajte odkaz

*

Kontaktujte nás

Ak máte otázky, radi Vám na ne odpovieme.

Nečitateľné? Zmeňte text. captcha txt

Začnite písať a stlačte ENTER na vyhľadávanie...