Rodí sa návrh kuchyne…
Koncepcia kuchyne, baru a priľahlých (produkčných) priestorov sú neoddeliteľnou súčasťou celkového návrhu reštaurácie. Investori väčšinou ako prvého oslovia architekta.
Interiér je samozrejme dôležitý tiež, pretože na pohodu zákazníka pri stolovaní vplývajú rôzne faktory – okrem samotného jedla aj všetko okolo – porcelán, pohár, doplnky na stole, typ stola, pohodlnosť sedenia, osvetlenie, obsluha, interiér, dekorácie, celková atmosféra a pod.
Avšak motorom, ktorý bude celý koncept udržiavať v otáčkach (A VYTVÁRAŤ ZISK!) bude predovšetkým kuchyňa.
[box] Dobre navrhnutá KUCHYŇA spĺňa prinajmenšom nasledovné:* maximálne zohľadňuje váš koncept
* je optimálna z hľadiska výkonu a funkčnosti
* obsahuje všetky prvky potrebné na výrobu jedál
* šetrí vaše najväčšie nesurovinové náklady – personálne a prevádzkové
* je nenáročná na obsluhu a údržbu (je stále väčší nedostatok skutočne kvalifikovanej pracovnej sily)
* je flexibilná kapacitne (kvôli budúcemu rastu) a zložením (budúce zmeny v sortimente)
Dôležitým momentom pri tvorbe návrhu kuchyne je premyslieť si a zapracovať do návrhu tok činností v kuchyni. Spravidla ide o:
1. príjem tovaru
2. skladovanie
3. prípravu
4. udržiavanie
5. konečnú úpravu
6. servírovanie a
7. upratanie.
Pri zariaďovaní je to vždy kompromis niečo za niečo. Niekto má rád chladiaci box čo najbližšie po ruke pri príprave, potom má však doňho dlhšiu cestu pri príjme tovaru – záleží, kto čo preferuje.
Niekto dáva prednosť tomu, že má umývanie kuchynského riadu čo najbližšie k varnému bloku, iný by rád „schoval“ hluk a špinu z umyvárne pred zákazníkmi a vyčlenil umývaniu separátny priestor. A niekto chce oboje.
Ak ste sa teda zamysleli nad základnými princípmi organizácie kuchyne a zosúladili ich s vaším konceptom, máte dostatočný základ na to, aby ste jasne formulovali svoje základné priestorové požiadavky na dizajnéra kuchyne.
Ten na základe svojich znalostí a skúseností a v spolupráci s vami potom upravuje a dolaďuje Váš základný materiál a vytvára efektívnu a funkčnú reštauráciu.
[box type=“warning“] Ak potrebujete vyhotoviť optimálny projekt kuchyne tak, aby čo najlepšie odrážal váš koncept, no zároveň zodpovedal všetkým normám a zákonným nariadeniam; prípadne ak si želáte poradiť s rozpočtom a vhodnými technológiami, kontaktujte ma na č. 0910/972501 alebo mailom ivan.hajzok@gst.sk prípadne hajzok@gastroonline.sk – viď časť PRODUKTY.