Akú veľkosť chladiaceho boxu

 v kategórii 4) Chladiace zariadenia - boxy, šokery, stoly, vitríny, GASTRO ZARIADENIA A ICH EFEKTÍVNE VYUŽITIE, PREVÁDZKA, Tipy a postrehy

Pred otvorením gastronomickej prevádzky je majiteľ zahltený množstvom rozhodnutí, ktoré musí prijať. Jedným z najdôležitejších je výber vhodného technologického vybavenia, kam spadá samozrejme aj chladenie.

Je veľa typov profesionálnych chladiacich  zariadení.  Vybrať to správne vyžaduje hlboké znalosti procesov prípravy, ako sa bude priestor využívať, koľko jedla a surovín je potrebné skladovať v konkrétnom čase, počet očakávaných zákazníkov denne resp. týždenne a pod.

Znalosť všetkých týchto faktorov a ich vzájomná súvislosť je dôležitá pri rozhodnutí, koľko a akých chladiacich zariadení bude v prevádzke potrebných – chladničky, či chladiaci box poprípade ich kombinácia a doplnenie praktickými chladenými stolmi. Kvalifikovaný dodávateľ technológií vám určite pomôže, aby ste zvolili optimálne riešenie pre vašu konkrétnu prevádzku.

MÁM ZÁUJEM O CHLADIACI / MRAZIACI BOX

* Suroviny sa neskladujú v chlade iba preto, aby sa nepokazili, ale aby sa zachovali ich kvalitatívne parametre, čerstvosť, príťažlivosť pre zákazníka. V gastronómii je vhodné skladovať v chlade nielen suroviny podliehajúce skaze pri vyšších teplotách, ale aj napr. niektoré konzervované potraviny, zeleninu, ovocie, cukrárenské výrobky a pod. Ak je vtedy k dispozícii dostatok chladeného priestoru, je to len výhodné.

* Taktiež pri väčších akciách sa mnohé jedlá z časových dôvodov pripravujú vopred. Vtedy možnosť zasunutia celého vozíka napr. s 20 gastronádobami predpripravených porcií jedál do chladiaceho boxu je na nezaplatenie.

* Predchladiť je možné tiež sudy, prepravky s nápojmi a podobne. Okrem toho, že plne využijete kapacitu boxu, budete mať poruke vždy vychladené nápoje – dokonca aj energeticky je toto riešenie veľmi výhodné.

Samozrejme je potrebné zohľadniť priestorové možnosti. Ak to priestor umožňuje a ak sa predpokladá množstvo prípravných procesov vopred, vtedy je skutočne najlepšie uvažovať o chladiacom boxe (či boxoch). Treba však vziať do úvahy, že efektívna využiteľnosť vnútorného priestoru chladiaceho boxu je asi 50%, u chladničiek cca 75%.

Veľmi hrubým vodítkom pri zohľadnení všetkého vyššie uvedeného môže byť nasledovná potreba chladeného priestoru:

Text Tooltip Text

Na 1 podávané jedlo denne cca 25 ltr. čistého chladeného priestoru. Pri danej využiteľnosti boxu resp. chladničky, je potreba pri 200 jedlách denne cca 10m³ chladiaceho boxu resp. 6,6m³ chladničiek. 

Je jasné, že toto by bol ideálny stav, ktorý nie vždy je možné dosiahnuť. Avšak jednou z možností ako zlepšiť priestorové pomery pre chladenie je napr. netlačiť všetko chladenie do kuchyne, resp. malých obmurovaných výklenkov, ale napriklad postaviť chladiaci box vonku pod prístrešok s vchodom zvonku pre naskladnenie a druhými dverami dovnútra kuchyne alebo vnútorného skladového priestoru.

Zohľadnite pri rozhodovaní nielen aktuálny stav na začiatku prevádzky, ale aj možný potenciálny nárast vášho biznisu. Ak to priestorové a finančné možnosti dovoľujú a je reálny potenciál nárastu vášho konceptu, je rozumné už na začiatku siahnuť po väčších chladiacich zariadeniach, ako je napr. chladiaci box.

Pre porovnanie – rozdiel v cene boxu (panelov) vonkajších rozmerov 1620×1620 mm (objem cca 4m³) a boxu 2220×2220 mm (objem cca 8m³) je asi 800 EUR, a použitý agregát je rovnaký!!! Zvládne rozsah od 4-9 m³.

Ešte na záver –  pri porovnávaní ponúk od viacerých dodávateľov si vyžiadajte čo najviac informácií o ponúkaných chladiacich zariadeniach; ponuky sa môžu veľmi líšiť. Porovnajte výrobcu, výkon agregátu, všetky rozmery boxu, hrúbku panelov, tesnosť spojov, kvalitu a nosnosť podlahy (aby ste do boxu mohli vsunúť paletu, potrebujete spevnenú podlahu, ktorá znesie namáhanie silonovými kolieskami vozíka a aj jeho zaťaženie. Spevnenie podlahy stojí navyše cca 100-150 EUR bez DPH/m² boxu).

MÁM ZÁUJEM O CHLADIACI / MRAZIACI BOX

Súvisiace články:

Zamerané na chladiace boxy

Pred kúpou a inštaláciou boxu

Tipy na úsporu energie a starostlivosť o chladiace zariadenia

Z našej ponuky – bežný typ chladiaceho boxu.

Pre ďalšie typy a rozmery nás kontaktujte – Ing. Ivan Hajzok, GST Consulting s.r.o.

tel: 0910-972501

mail: ivan.hajzok@gst.sk 

alebo vyplňte náš formulár a vypracujeme vám individuálnu cenovú ponuku.

Odporúčané články

Nechajte odkaz

*

Kontaktujte nás

Ak máte otázky, radi Vám na ne odpovieme.

Nečitateľné? Zmeňte text. captcha txt

Začnite písať a stlačte ENTER na vyhľadávanie...