Populárne grilovanie lepšie a rýchlejšie

Steaky, hamburgery a rôzne grilované minútky sa stali neodmysliteľnou súčasťou jedálnych lístkov v mnohých slovenských reštauráciách, bistrách i fastfoodoch.

Niet sa čo čudovať – tieto jedlá majú u zákazníkov úspech a ich príprava je technologicky, časovo, finančne i personálne nenáročná.

Okrem toho sú veľmi variabilné – skúsený a kreatívny kuchár sa vie „vyhrať“ s rôznymi ingredienciami, omáčkami, prílohami a pod. a vykúzliť niekoľko rôznych a pritom zaujímavých jedál z grilu. Ľahko môže potom priebežne prispôsobovať jedálny lístok svojej cieľovej skupine zákazníkov.

Jedálny lístok založený na grilovaných špecialitách má viacero výhod:

  1. Jednoduchý systém prípravy – zvládne i brigádnik
  2. Sú to často jedlá s vysokou pridanou hodnotou a dobrou maržou
  3. Nenáročný na logistiku a skladovanie
  4. Príprava priamo pred očami zákazníka – čerstvé, efektné a straty sú minimálne (pripraví sa len toľko porcií, aký je dopyt)
  5. Nie je potrebné množstvo drahých technológií – kľúčový je gril.

Pri výbere vhodného grilu sa sústreďte na nasledovné parametre:

  • Kapacita – aby ste v špičke „stíhali“
  • Rýchlosť prípravy jednotlivých porcií
  • Rýchlosť nábehu pracovnej teploty
  • Regulácia teploty (niektoré lacnejšie plynové grily majú iba 2 stupne regulácie)
  • Energetická nenáročnosť
  • Jednoduchá údržba a čistenie
  • Cena

V princípe máte možnosť využiť na grilovanie buď

1. Jednoduchú grilovaciu platňu (elektrickú alebo plynovú)

  • na Slovensku sa využíva najčastejšie
  • využíva jednu plochu na grilovanie – materiál prevažne zliatina, nábeh teploty pomalší
  • základná kapacita – podľa priemeru hamburgerov
  • čas grilovania priemerne 6 min. (na obe strany hamburgera – závisí od viacerých parametrov)
  • príkon (elektrický gril 3kW, plynový 4 kW)
  • cena – najlacnejšia verzia začína na cca 176,- EUR bez DPH

alebo

2. Kontaktný gril –

znamená rýchlejšie, úspornejšie a kvalitnejšie grilovanie v porovnaní s grilovacou platňou. Má vynikajúci pomer cena/výkon. Jeho efektivita sa prejavuje v nasledovnom:

  • Opekaním mäsa zároveň z oboch strán (netreba mäso otáčať) sa skracuje čas grilovania na polovicu (v priemere 3 min namiesto spomínaných 6 min. Výrobca uvádza dokonca až 1 min. 10 sek, čo je počas špičky to neoceniteľná výhoda!)
  • Telo grilovacích platní nie je z ťažkej zliatiny ale z hliníka, navyše s možnosťou jednoduchej REGULÁCIE PRÍTLAKU – dosadne zľahka na burger a nevytlačí z neho drahocennú šťavu, hamburger zostane šťavnatejší a chutnejší.
  • Hliník vedie lepšie teplo ako oceľ – čo v praxi extrémne rýchly nábeh teploty, preto nemusíte mať gril sústavne zapnutý a usporíte na energii.
  • Má funkciu voľby ohrevu (spodný/horný) a teploty.
  • Veľmi užitočný (hlavne počas stresu v špičke) je časovač/timer, ktorý upozorní na koniec grilovania
  • Možná je aj nepriľnavá úprava platní alebo doplnok – plachta z nepriľnavého materiálu, ktorá zabraňuje pripaľovaniu (po každej dávke ju za pár sekúnd iba utriete – jednoduchá údržba).
  • Takisto je v prípade potreby možnosť vyklopiť platne do 180º, čím získate klasickú dvojplatňu na grilovanie.
  • Energeticky nenáročný – príkon 2,2 kW (230V). Porovnateľné grily na našom trhu vyžadujú 400 V a príkon majú takmer trojnásobný (!) – 6kW. Dlhodobá úspora v energetických nákladoch vám ľahko zarobí na ďalšie kvalitné zariadenia.
  • Nenáročný na priestor – zaberie len veľmi málo miesta v kuchyni.
  • Multifunkčný – vhodný na prípravu steakov, hamburgerov, grilovaných minutiek, ale aj rôznych zapekačiek, panini a pod. Veľmi dobre funguje nielen pri čerstvých ale aj mrazených surovinách. Ak vlastníte bistro a máte v úmysle rozšíriť ponuku o teplé jedlá, pomocou kontaktného grilu viete ľahko ponúknuť zákazníkom teplý snack.

Poznámka na koniec: kvalitné a efektívne grilovanie vám prinesie viac predaných hamburgerov a vyššie tržby. Pri nákladoch na financovanie (cca 1 EUR/deň) vám stačí predať len o 1 burger denne viac a kontaktný gril máte zaplatený!

Ak máte záujem o kvalitný kontaktný gril pre vašu prevádzku alebo potrebujete viac informácii, stručne vyplňte formulár – tu, alebo napíšte na hajzok@gastroonline.sk alebo zavolajte kedykoľvek na 0910-972501.

Odporúčané články
Kontaktujte nás

Ak máte otázky, radi Vám na ne odpovieme.

Nečitateľné? Zmeňte text. captcha txt

Začnite písať a stlačte ENTER na vyhľadávanie...