Kedy kúpiť použité gastro zariadenia?

 v kategórii 1) Úvod do gastro technológií, GASTRO ZARIADENIA A ICH EFEKTÍVNE VYUŽITIE

Je to pomerne častá otázka majiteľov gastronomických prevádzok. Žiaľ, jednoznačná odpoveď neexistuje.

Najjednoduchšie môžem odpovedať takto – nuž vtedy, keď je to dobrá kúpa, keď sa vám to oplatí. Nemyslím tým však len cenu.

Je to podobné ako u jazdeného auta – už po krátkom čase používania ide cena auta výrazne nadol, pričom hodnota je stále vysoká. Ak máte znalosť o histórii auta, jeho servisovaní, je známy majiteľ a úroveň jeho starostlivosti o auto, množstvo najazdených km je naozaj toľko, koľko vidíte na tachometri a cena je skvelá, nie je o čom rozmýšľať, je to výborná kúpa.

Takisto s gastronomickými zariadeniami – ak máte znalosť o histórii a servise zariadení, o ich pravidelnej údržbe a o majiteľovi a cena je dobrá, tak sa vám to oplatí. Vždy ale doporučujeme zákazníkom poradiť sa s odborníkmi, navštíviť s expertom na gastro zariadenia majiteľa, či prevádzku, v ktorej dané zariadenia fungujú, dať si ich odskúšať a urobiť im inšpekciu. Druhý názor vás bude síce niečo stáť, no môže vám ušetriť kopu starostí a peňazí v budúcnosti.

Na čo sa pri použitých zariadeniach zamerať:

* Ide o jednotlivý kus, alebo komplet vybavenie zo zrušenej prevádzky? Nedajte sa nahovoriť na kompletku, môže sa vám stať, že polovicu zariadení nebudete potrebovať a kúpite ich len preto, že „sú lacné“. V konečnom dôsledku vás to však môže vyjsť oveľa drahšie ako pár nových zariadení, ktoré ale naozaj vo svojej prevádzke využijete.

* Aké sú to zariadenia?

* Ako dlho sa používali?

* Koľko jedál sa pripravovalo v tej prevádzke?

* Aká bola ich údržba? Škoda, že u týchto zariadení sa nevedú riadne servisné knižky. Bohužiaľ, v otázke údržby (čo je asi najdôležitejší faktor pri rozhodovaní o kúpe) sa ťažko dopátrate skutočnosti, preto doporučujeme osobnú návštevu s niekým, kto zariadeniam rozumie. Ušetrí vám peniaze i možné budúce komplikácie.

Áno, vždy sa treba snažiť kúpiť POROVNATEĽNÉ zariadenia za čo najnižšiu cenu. Pri porovnávaní treba však vziať do úvahy skutočnú HODNOTU NADOBUDNUTIA (nerovná sa cene!), do ktorej patrí okrem ceny aj spoľahlivosť, záručné podmienky, výkon, odolnosť (spýtali ste sa niekedy na váhu zariadenia? – hovorí veľa o kvalite použitých materiálov), dostupnosť náhradných dielov, kvalita servisu.

Nech sa už rozhodnete pre použité alebo nové zariadenia, želáme vám veľa úspechov pri zariaďovaní baru či kuchyne a pri prijímaní ďalších dôležitých rozhodnutí. Želáme vám, aby ste si zvolili ten správny koncept gastronomickej prevádzky na správnom mieste, so správnymi ľuďmi a tak získali a udržali množstvo spokojných zákazníkov.

Ak vám pri tom môžeme byť nápomocní – pri výbere zariadení (nových alebo použitých), prípadne pri prekonzultovaní vášho konceptu, dajte nám vedieť:

Odporúčané články

Nechajte odkaz

*

Kontaktujte nás

Ak máte otázky, radi Vám na ne odpovieme.

Nečitateľné? Zmeňte text. captcha txt

Začnite písať a stlačte ENTER na vyhľadávanie...