Ktorá investícia do technológií sa vám najrýchlejšie vráti?

 v kategórii 1) Úvod do gastro technológií, 2) Návrh prevádzky, projekt, výber technológií, GASTRO ZARIADENIA A ICH EFEKTÍVNE VYUŽITIE, PRED OTVORENÍM GASTRO PREVÁDZKY

Nuž tá, ktorá je vopred veľmi dôkladne premyslená a skutočne rozumne vynaložená. V praxi to znamená asi to, že pri vyhotovení konkrétneho projektu kuchyne (či baru) začnete tým, že si premyslíte (prípadne dáte na papier) zopár otázok, na ktoré by ste chceli dostať kvalifikovanú odpoveď od predajcu gastronomických zariadení (ktorý vám pravdepodobne bude robiť aj konkrétny projekt kuchyne).

Keď si urobíte prieskum trhu a nazbierate čo najviac informácií o produktoch, značkách i dodávateľoch, máte veľkú šancu urobiť dobré, informované rozhodnutie.  Na orientáciu vám ponúkame zopár signálnych otázok pre predajcu, ktoré trochu poodkryjú pozadie značky, ktorú predáva:

  • Aké sú vaše záručné podmienky?
  • Aké dodatočné benefity(výhody) ponúkate?
  • Má váš výrobca vlastný vývoj všetkých ponúkaných zariadení alebo na niektoré iba dáva svoju nálepku (inak povedané – má kvalitu pod kontrolou?)
  • Aká je podpora v prípade poruchy? (nemám na mysli veľkosť skladu náhradných dielov predajcu – to je pri dnešných logistických možnostiach nepodstatné – slovenský trh je aj tak minimálny, podstatnejšia je ochota servisného technika riešiť problémy doslova v ktorýkoľvek deň či hodinu)
  • Koľko váži zariadenie? (váha dosť vypovedá o použitých komponentoch a tie o spoľahlivosti – t.j. či na výrobu bol použitý poctivý materiál a či iba “sardinkový plech”; napr. pri konvektomate o rovnakej  kapacite GN  nádob môže byť rozdiel aj 100%)
  • Je zariadenie vyrobené v Číne? (čokoľvek vám bude predajca v takomto prípade sľubovať, na nič nebude mať vplyv, hlavne na termíny a dostupnosť náhradných dielov)

Dajte si vysvetliť rozdiely vo funkciách a výkonoch pri jednotlivých zariadeniach – je dôležité si vyčleniť dostatok času na to, aby ste doslova vyspovedali dodávateľov a získali čo najviac informácií. Jednak

* získate cit pre správny výber typu a značky technológie, jednak si

* overíte predajcu, jeho znalosti, kompetentnosť a záujem čo najlepšie vám poradiť a pritom zohľadniť váš koncept a zámer prevádzky (ak vám dobre poradí na začiatku, určite bude mať záujem poradiť vám i v priebehu prevádzky s čímkoľvek sa u technológií stretnete).

Investícia do zariadení je na začiatku veľkým sústom, no pri rozumnom a informovanom investovaní a s dobrým konceptom si môžete dovoliť  utratiť aj vyššiu sumu, pretože sa vám v prevádzke relatívne rýchlo vráti naspäť.

Bohužiaľ, často sa stáva, že rozpočet, ktorý majú podnikatelia vyčlenený na zariadenie reštaurácie (či baru) – do ktorého sa ráta cena za projekt, stavebné úpravy, zariadenie interiéru a celé technologické zázemie – je z väčšej časti vyčerpaný, keď prichádzajú na rad technológie. Potom sa robia kompromisy, často unáhlené rozhodnutia a “lacné” výbery zariadení. Nie je sa potom čo čudovať, že následne v prevádzke nastávajú problémy…

Je úplne legitímne, ak niekto siahne po najlacnejšom zariadení na trhu. Musí si byť však vedomý rizík, ktoré sú s tým spojené. Nenadarmo sa hovorí, že lacno kúpiť znamená draho kúpiť. Veľký pozor si treba dávať i u použitých zariadení.

[button link=”https://www.gastroonline.sk/formular-mam-zaujem-o-profesionalne-gastro-zariadenia/formular-mam-zaujem-o-profesionalne-gastro-zariadenia” color=”orange” newwindow=”yes”] Potrebujete vyhotoviť optimálny projekt kuchyne tak, aby čo najlepšie odrážal váš koncept, no zároveň zodpovedal všetkým normám a zákonným nariadeniam? Želáte si poradiť s rozpočtom a vhodnými technológiami?

Prosím kontaktujte ma na 0910/972501 alebo hajzok@gastroonline.sk[/button]

prípadne vyplňte formulár na tomto odkaze:

[button link=”https://www.gastroonline.sk/formular-mam-zaujem-o-profesionalne-gastro-zariadenia/formular-mam-zaujem-o-profesionalne-gastro-zariadenia” color=”orange” newwindow=”yes”] MÁM ZÁUJEM O PROFESIONÁLNE GASTRO ZARIADENIA[/button]
 
foto: Renée S./Flickr.com
Odporúčané články

Nechajte odkaz

*

Kontaktujte nás

Ak máte otázky, radi Vám na ne odpovieme.

Nečitateľné? Zmeňte text. captcha txt

Začnite písať a stlačte ENTER na vyhľadávanie...